Έφτασε η στιγμή να αξιοποιήσουμε και το YouTube για να παρέχουμε υλικό μας. Το κανάλι μας ονομάζεται φυσικά: Psychopathology. Φιλοδοξούμε να αναρτήσουμε στο κανάλι μας το επόμενο διάστημα σταδιακά βιντεοσκοπημένες εκδηλώσεις και διαδικτυακές συζητήσεις σχετικές με την Κλινική Ψυχοπαθολογία καθώς και εκπαιδευτικά βίντεο. Ελπίζουμε επίσης να μας δοθεί η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε το κανάλι για μηνύματα που προάγουν μια σύγχρονη, αποστιγματιστική, κοινωνική και προσωπο-κεντρική αντίληψη των ψυχικών διαταραχών και της θεραπείας τους.
Η πρώτη ανάρτησή μας είναι η βιντεοσκοπημένη ημερίδα αφιερωμένη στο επιστημονικό έργο του Παναγιώτη Ουλή, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατό του.
Ήταν μία συνάντηση που μας έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε για το πολύπλευρο έργο του Παναγιώτη Ουλή, να παρουσιάσουμε τη συνέχειά του καθώς και θέματα σχετιζόμενα με το γνωστικό πεδίο ενδιαφέροντος του, την Κλινική Ψυχοπαθολογία. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Α΄ και η Β΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης ΕΚΠΑ, τα Μετεκπαιδευτικά σεμινάρια Κλινικής Ψυχοπαθολογίας που φέρουν το όνομά «Παναγιώτης Ουλής» και το ΠΜΣ Ψυχοθεραπείας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ και πραγματοποιήθηκε στις 28 Σεπτεμβρίου 2024 στο Αμφιθέατρο του ΕΠΙΨΥ.
Συνδεθείτε λοιπόν στο Psychopathology, το κανάλι μας στο YouTube, για να λαμβάνετε ενημερώσεις για νέες μας αναρτήσεις:
https://www.youtube.com/@Psychopathology-l2y
Καλή παρακολούθηση!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΟΥΛΗ
10 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ
Αυτόν τον Σεπτέμβριο θα έχουν περάσει πλέον 10 χρόνια από τον θάνατο του Παναγιώτη Ουλή. Θέλοντας να τιμήσουμε τη μνήμη του, οι μαθητές, φίλοι και συνεργάτες του σκεφτήκαμε ότι ο πιο κατάλληλος τρόπος, αντίστοιχος στις αξίες του και στην προσφορά του, είναι μία επιστημονική ημερίδα. Σε αυτήν θα μιλήσουμε για το πολύπλευρο έργο του Παναγιώτη Ουλή σε μία προσπάθεια αναστοχασμού και αποτίμησής του καθώς επίσης για το γνωστικό πεδίο ενδιαφέροντος του, την Κλινική Ψυχοπαθολογία.
Την εκδήλωση διοργανώνουν η Α΄ και η Β΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, το Τμήμα Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης ΕΚΠΑ, τα Μετεκπαιδευτικά σεμινάρια Κλινικής Ψυχοπαθολογίας που φέρουν το όνομά «Παναγιώτης Ουλής» και το ΠΜΣ Ψυχοθεραπείας, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ , ενώ είναι υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας.
Θα χαρούμε να σας δούμε από κοντά στο Αμφιθέατρο του ΕΠΙΨΥ, το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024, 9.30 – 16.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Σε όσους παρακολουθήσουν από κοντά την ημερίδα, θα χορηγηθεί βεβαίωση συμμετοχής.
Για όσους δεν καταφέρουν να έρθουν αλλά θέλουν να παρακολουθήσουν την ημερίδα, θα υπάρχει παράλληλη μετάδοσή της στο κανάλι μας, Psychopathology, στο YouTube. Μπορείτε να συνδεθείτε στο σύνδεσμο https://live.psychopathology.gr/
Συνημμένα θα βρείτε το πρόγραμμα της ημερίδας, την πρόσκληση, την αφίσα καθώς και χάρτη με οδηγίες πρόσβασης στο ΕΠΙΨΥ.
Το 2004 ήταν η χρονιά που ο Παναγιώτης Ουλής ξεκίνησε το Σεμινάριο Κλινικής Ψυχοπαθολογίας επισήμως ως μετεκπαιδευτικό σεμινάριο της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Είχαν προηγηθεί αρκετά χρόνια κατά τα οποία ο δάσκαλός μας πραγματοποιούσε το σεμινάριο αυτό άτυπα σε έναν μικρό κύκλο ειδικευόμενων ψυχιάτρων και άλλων συνεργατών της κλινικής. Και ήταν χαρά μετά την επίσημη έναρξή του να βλέπεις τον κύκλο των συμμετεχόντων να διευρύνεται συνεχώς, να αυξάνεται συνεχώς το κύρος και η φήμη του σεμιναρίου και μέσα απ’ αυτά, να πλαταίνει ο κύκλος των «μυστών» στην άσκηση και μελέτη της κλινικής ψυχοπαθολογίας.
Από το 2014, με τον πρόωρο χαμό του Παναγιώτη Ουλή, η παρούσα εκπαιδευτική ομάδα, αποτελούμενη από μαθητές του, ανέλαβε να συνεχίσει το έργο του. Πιστεύουμε ότι το προσπαθήσαμε και το προσπαθούμε ακολουθώντας πιστά τις αξίες και τις αρχές του, την επιστημονική προσέγγιση και τη μεθοδολογία διδασκαλίας της ψυχοπαθολογίας που μας δίδαξε.
Ωστόσο, μέσα στην τελευταία οκταετία πολλά άλλαξαν. Ξεκινήσαμε το Advanced Σεμινάριο Κλινικής Ψυχοπαθολογίας μετά από απαίτηση των σπουδαστών μας. Αναπτύχθηκε το Psychopathology.gr και μέσα από αυτό διαδικασίες e-learning. Κληθήκαμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της πανδημίας, συνεχίζοντας τα σεμινάρια διαδικτυακά και επιδιώκοντας να παραμείνει ουσιωδώς στο ίδιο ποιοτικό επίπεδο η εκπαιδευτική διαδικασία.
Σε πολλά μεγαλώσαμε μέσα στα τελευταία χρόνια:
Σκοπεύουμε όμως να μεγαλώσουμε κι άλλο. Να αναπτύξουμε και άλλα σεμινάρια και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Ελπίζουμε πολλά να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμα, μέσα στους περιορισμούς του χρόνου και των δυνάμεών μας φυσικά.
Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας στήριξαν, φορείς και συνεργάτες. Ευχαριστούμε πρωτίστως τους σπουδαστές μας, από τους οποίους απορρέει ό,τι καλύτερο έχουμε αποκομίσει σε αυτό το ταξίδι…
... AND THE WEBINARS GO ON
Όσο η πανδημία συνεχίζεται, και εμείς συνεχίζουμε διαδικτυακά.
Tα σεμινάρια Basic και Advanced θα διεξαχθούν και φέτος διαδικτυακά.
Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τα πρώτα περιοριστικά μέτρα αναγκαστήκαμε με ταχύρρυθμες διαδικασίες να εφαρμόσουμε τη διαδικτυακή διεξαγωγή των μαθημάτων την άνοιξη του 2020. Σήμερα έχουμε πλέον κλείσει την πρώτη ακαδημαϊκή χρονιά (2020-21) εξολοκλήρου διαδικτυακής διεξαγωγής των ετήσιων μετεκπαιδευτικών σεμιναρίων Κλινικής Ψυχοπαθολογίας (Basic) και Κλινικών Δεξιοτήτων στην Ψυχοπαθολογίας (Advanced).
Η εμπειρία μας ήταν κατά βάση θετική. Όλο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα των σεμιναρίων μας, το οποίο εκτός από διαλέξεις περιλαμβάνει πολλή εργασία από το σπίτι και συζήτηση, μπορεί να διενεργηθεί διαδικτυακά με αποτελεσματικό τρόπο. Τίποτα από όσα προβλέπονται στο πρόγραμμα, δεν στερήθηκαν οι σπουδαστές μας σε σύγκριση με άλλες χρονιές. Φυσικά σε αυτό συμβάλει, πέρα από τις διαδικτυακές συναντήσεις μέσω του Zoom, ένα ολοκληρωμένο σύστημα e-learning που ήδη διαθέτει το Psychοpathology.gr:
• E-class: σελίδες όπου αναρτώνται οι παρουσιάσεις των μαθημάτων και επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό
• Βιβλιοθήκη: ειδικό cloud που περιέχει εγχειρίδια και video για τη μελέτη και την εργασία στο σπίτι
• Forum: συνδεδεμένο με το website διαδικτυακό χώρο για την απάντηση αποριών εκτός μαθημάτων, την ανάρτηση θεμάτων και τη συζήτηση από σπουδαστές, εκπαιδευτές και άλλα μέλη
• Εκπαιδευτικές ασκήσεις: σελίδα με on-line ασκήσεις τύπου quiz
Επίσης, πολύ σημαντικό ήταν ότι η εκπαιδευτική ομάδα των σεμιναρίων μας εξασφάλιζε με την παρουσία της στα μαθήματα τη δυνατότητα για έντονη ενεργό συμμετοχή των σπουδαστών μας στα μαθήματα με εικόνα και ήχο ή μέσω του chat. Εκτιμούμε ότι ο βαθμός συμμετοχής που εξασφαλίστηκε έτσι, δεν υπολείπεται αυτού που υπήρχε στα εκ του σύνεγγυς μαθήματα.
Ένα επιπλέον θετικό που προέκυψε από τη διαδικτυακή διεξαγωγή σε συνδυασμό με τις δυνατότητες του Psychοpathology.gr, ήταν η ανάρτηση των βιντεοσκοπημένων μαθημάτων αμέσως μετά τη διεξαγωγή τους στο site, που δίνει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να τα παρακολουθήσουν ξανά όποτε θέλουν και όσες φορές χρειάζεται.
Φυσικά, η διαδικτυακή διεξαγωγή υπολείπεται σε πολλά άλλα σημεία. Το κυριότερο των οποίων είναι ο περιορισμός της αλληλεπίδρασης σπουδαστών και διδασκόντων αλλά κυρίως των σπουδαστών μεταξύ τους. Επίσης, συχνά υπάρχουν τεχνικά προβλήματα στις συνδέσεις και γενικότερα εξαρτιόμαστε όλο και περισσότερο από τη λειτουργία των δικτύων και των λογισμικών.
Ωστόσο, με δεδομένο ότι η πανδημία είναι ακόμα εδώ και δεν μας επιτρέπει μία σίγουρη μετάβαση στην προηγούμενη κατάσταση και «κανονικότητα», θα χρησιμοποιήσουμε και στη νέα ακαδημαϊκή χρονιά την υποδομή και την εμπειρία που έχουμε για τη διαδικτυακή διεξαγωγή των ετήσιων σεμιναρίων μας. Επειδή ήδη από πέρσι πολλοί συνάδελφοι εκτός Αθήνας, από πολλά μέρη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια και αυτό αναμένεται να γίνει και φέτος, η διεξαγωγή θα είναι εξ αποστάσεως ολόκληρη την ακαδημαϊκή χρονιά, ακόμα και αν η πανδημία υποχωρήσει και μας επιτρέψει συναντήσεις από κοντά.
Νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα διοργανωθούν διαδικτυακά ή υβριδικά, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.
Η εξέλιξη της πανδημίας και η ανάπτυξη του e-learning συμπίπτει με την ώριμη ανάγκη να αναπτύξει νέες εκπαιδευτικές δραστηριότητες η εκπαιδευτική ομάδα του Psychοpathology.gr. Ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα που διατυπώνουν πολλά χρόνια τώρα παλαιότεροι σπουδαστές μας, είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουν νέα προγράμματα με τη μορφή:
• Ταχύρρυθμων θεματικών σεμιναρίων
• Κλινικών φροντιστηρίων
Προκειμένου να μην αναβάλουμε περισσότερο ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε αυτή τη χρονιά, θα προχωρήσουμε στη διεξαγωγή τους είτε αποκλειστικά διαδικτυακά είτε υβριδικά (με κάποιους συμμετέχοντες από κοντά και κάποιους μέσω διαδικτύου), εφόσον είναι δυνατό.
Θα εργαστούμε το επόμενο διάστημα για να έχουμε κατάλληλη τεχνολογία και διαμορφωμένους χώρους για μία ολοκληρωμένη υβριδική διεξαγωγή μαθημάτων. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε μία δυνατότητα πλήρους συμμετοχής και των «από μακριά» συμμετεχόντων και διαδραστικότητας στα μαθήματα.
Μείνετε συνδεδεμένοι στο Psychopathology.gr για να ενημερώνεστε για τα νέα μας εκπαιδευτικά προγράμματα.
Η κυκλοφορία σταμάτησε, η εκπαίδευση συνεχίζεται…
Tα σεμινάριά μας, Basic και Advanced, συνεχίζονται με διαδικτυακή διεξαγωγή των μαθημάτων
Η πανδημία μαζί με την απώλεια, τη λύπη και τον φόβο, μας επιβάλλει και μία ζωή «εξ αποστάσεως». Τα προληπτικά μέτρα για social distancing έχουν σοβαρές πρακτικές και ψυχολογικές επιπτώσεις σε όλους μας. Η πρόκληση είναι να εκμεταλλευτούμε τις σύγχρονες ηλεκτρονικές και τηλεπικοινωνιακές τεχνολογίες για την εργασία και τη μελέτη, ώστε να σώσουμε ό,τι μπορεί να σωθεί ενόσω «μένουμε σπίτι».
Το δικό μας πρόβλημα είναι ότι δεν θα μπορούμε να πραγματοποιούμε τις συναντήσεις των σεμιναρίων μας, με κίνδυνο να χαθεί η ακαδημαϊκή χρονιά. Ο μόνος τρόπος να συνεχιστούν τα σεμινάρια είναι να συνεχίσουμε τα μαθήματά μας μέσω διαδικτύου μέχρι την άρση των προληπτικών μέτρων.
Το Psychοpathology.gr έχει πλέον αναπτυγμένες υπηρεσίες e-learning σε εφαρμογή:
• E-class: σελίδες όπου αναρτώνται οι παρουσιάσεις των μαθημάτων και επιπλέον εκπαιδευτικό υλικό
• Βιβλιοθήκη: ειδικό cloud που περιέχει εγχειρίδια και video για τη μελέτη και την εργασία στο σπίτι
• Forum: συνδεδεμένο με το website διαδικτυακό χώρο για την απάντηση αποριών εκτός μαθημάτων, την ανάρτηση θεμάτων και τη συζήτηση από σπουδαστές, εκπαιδευτές και άλλα μέλη
• Εκπαιδευτικές ασκήσεις: σελίδα με on-line ασκήσεις τύπου quiz
Στα σχέδιά μας ήταν όλη αυτή η υποδομή να αξιοποιηθεί στο άμεσο μέλλον και για τη διενέργεια Webinars. Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση ήταν μία λύση για να παρακολουθούν τα σεμινάριά μας συνάδελφοι εκτός Αθήνας που μας το ζητούσαν συνεχώς, καθώς και κάποιοι από τους συναδέλφους που δεν μπορούσαμε να δεχτούμε στα σεμινάριά μας κάθε χρονιά λόγω έλλειψης χώρου. Σχεδιάζαμε ήδη να προχωρήσουμε στη διενέργεια των σεμιναρίων Basic & Advanced μέσω διαδικτύου, παράλληλα με τα δια ζώσης. Επίσης έχουμε σκοπό και άλλα νέα ολιγόωρα σεμινάρια να διενεργούνται παράλληλα δια ζώσης και εξ αποστάσεως.
Η συγκυρία όμως τα έφερε έτσι ώστε να χρησιμοποιήσουμε τη διαδικασία των Webinars φέτος για αντικατάσταση των δια ζώσης μαθημάτων με εξ αποστάσεως μαθήματα. Έτσι το επόμενο διάστημα, τα μαθήματα των σεμιναρίων μας, Basic και Advanced, θα διεξάγονται διαδικτυακά. Εξασφαλίσαμε γι’ αυτό κατάλληλο software – πλατφόρμα για Webinars και εξοικειώθηκε σε αυτό η εκπαιδευτική μας ομάδα, όσο πιο γρήγορα ήταν δυνατό. Στόχος μας είναι να γίνονται με διαδραστικό τρόπο τα μαθήματά μας, με την ενεργή συμμετοχή των σπουδαστών, προσομοιάζοντας όσο το δυνατό περισσότερο στη διαδικασία που ακολουθούμε στα δια ζώσης μαθήματα.
Για τη νέα διαδικασία διαδικτυακών μαθημάτων οι σπουδαστές των σεμιναρίων μας πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:
1. Απαιτείται να έχετε διαθέσιμο laptop ή PC με ακουστικά και κάμερα καθώς και σύνδεση στο διαδίκτυο, όσο το δυνατό πιο ισχυρή. Μπορεί εναλλακτικά να χρησιμοποιηθούν smartphone, tablet ή IPad.
2. Θα πρέπει να παρακολουθήσετε μία «συνάντηση» εξοικείωσης για να γνωρίσετε τη διαδικασία και να λυθούν τυχόν τεχνικά προβλήματα με τη συμμετοχή σας.
3. Το πρόγραμμα μαθημάτων τροποποιείται, με περισσότερες συναντήσεις και μικρότερη διάρκεια κάθε συνάντησης.
4. Το κάθε Webinar βιντεοσκοπείται αυτόματα και διατίθεται μετά ως video στην αντίστοιχη σελίδα του Psychopathology.gr. Έχετε πρόσβαση σε αυτά τα video με το Login σας στο site. Όποιος απουσιάσει σε συγκεκριμένο Webinar, υποχρεούται να το παρακολουθήσει βιντεοσκοπημένο. Η παρακολούθηση του video όπως και η παρουσία στο Webinar καταγράφονται αυτομάτως.
5. Τα υπόλοιπα μέσα e-learning που χρησιμοποιούμε (E-class, Βιβλιοθήκη, Forum, Εκπαιδευτικές ασκήσεις), συνεχίζουν φυσικά να λειτουργούν παράλληλα ως συνήθως, με προσπάθεια εντονότερης και πλουσιότερης χρήσης τους.
Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τα ανανεωμένα προγράμματα των σεμιναρίων Κλινικής Ψυχοπαθολογίας και Κλινικών Δεξιοτήτων στην Ψυχοπαθολογία καθώς και αναλυτικές οδηγίες για τη χρήση του προγράμματος Zoom για Webinars και τη συμμετοχή στις διαδικτυακές εκπαιδευτικές μας συναντήσεις.
Forum και Newsletter του Psychopathology.gr
Από τις αρχές του έτους στο Psychopathology.gr προστέθηκαν νέες μορφές επικοινωνίας με τους νυν και τους παλιότερους σπουδαστές των σεμιναρίων μας καθώς και με όσους άλλους ενδιαφέρονται για τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση στην κλινική ψυχοπαθολογία.
Θα στέλνουμε πλέον ανά τακτά χρονικά διαστήματα Newsletter με τα οποία ενημερώνουμε για νέες δραστηριότητές μας (ομιλίες, workshops, εκπαιδευτικά σεμινάρια, webinars), για υλικό που προσφέρεται στο website μας και για άλλα νέα σχετικά με θέματα κλινικής ψυχοπαθολογίας, όπως ενδιαφέρουσες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ή εκδόσεις.
Οι σπουδαστές μας και όποιος άλλος ενδιαφέρεται, μπορούν επίσης να συμμετέχουν στο Forum του Psychopathology.gr. Τα μέλη του Forum μπορούν εκεί να ανοίγουν θέματα συζήτησης (topics) που είναι σχετικά με την κλινική ψυχοπαθολογία και με την εκπαίδευση σε αυτήν, να αφήνουν σχόλια σε υπάρχοντα θέματα και να θέτουν ερωτήσεις ώστε κάποιο άλλο μέλος να απαντήσει. Οι συνεργάτες της εκπαιδευτικής ομάδας των σεμιναρίων μας αποτελούν ήδη μέλη του Forum, ανοίγουν θέματα, ενημερώνουν, απαντούν σε σχόλια και σε ερωτήματα.
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι γιατί ήδη από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του, το Forum έχει αρκετές εκατοντάδες μέλη, αρκετά ενδιαφέροντα θέματα, που αυξάνονται συνεχώς, μεγάλη επισκεψιμότητα και ενεργή συμμετοχή στη συζήτηση. Ορισμένα θέματα αφορούν ερωτήματα που εγείρονται σε σπουδαστές μας κατά τη μελέτη τους και έχουν εκπαιδευτικό ενδιαφέρον. Κάποια θέματα είναι γενικότερα και εμπλουτίζονται συνεχώς από μέλη που αφήνουν σχόλια, ενώ μπορεί να είναι χρήσιμα ή ενδιαφέροντα για πολλούς (για παράδειγμα, εκπαιδευτικά video στο διαδίκτυο ή τραγούδια με θέμα ψυχικές διαταραχές).
H συμμετοχή στο Forum γίνεται είτε μέσω του ήδη υπάρχοντος λογαριασμού των σπουδαστών για το Psychopathology.gr, είτε ανοίγοντας νέο λογαριασμό με οδηγίες που δίνονται εκεί (καθώς και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://psychopathology.gr/e-class/odigies-login). Όσοι αντιμετωπίσουν δυσκολία να μπουν στο Forum, μπορούν να επικοινωνήσουν με το Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. και θα φροντίσουμε άμεσα για την ενεργοποίηση του λογαριασμού τους.
Για τα μέλη του Forum έχουμε κάποιες ειδικές προσφορές:
Συζητήσεις για το Λόγο 2018-19
«Συγκίνηση, λόγος και συναίσθημα, 2η χρονιά»
Η Μονάδα Νευροψυχολογίας και Παθολογίας του Λόγου της Α΄ Νευρολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών συνεχίζει τις Συζητήσεις για το Λόγο στο Αιγινήτειο. Ο κύκλος για το 2018-2019 εστιάζει για 2η συνεχή χρονιά στη θεματική "ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ, ΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ". Στις συζητήσεις συμμετέχουν επιστήμονες από όλο το φάσμα των νευροεπιστημών αλλά και άλλων επιστημονικών κλάδων με ενδιαφέρον για το λόγο. Λαμβάνουν χώρα Σάββατα 11.00-13.00 στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Βασ. Σοφίας 72-74, Μετρό Μέγαρο Μουσικής, Αμφιθέατρο «Κώστας Στεφανής». Μπορείτε να βρείτε το φετινό πρόγραμμα διαλέξεων επισυναπτόμενο.
Ενσυναίσθηση, μετα-νόηση και ψυχοπαθολογία
Θέματα σχετικά με τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα και πώς αυτά σχετίζονται με την ψυχοπαθολογία, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει πρόσφατα ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του Psychopathology.gr, Γιώργος Κωνσταντακόπουλος, τόσο σε διεπιστημονικό όσο και σε πλατύτερο κοινό.
Στις Συζητήσεις για το Λόγο στο Αιγινήτειο, που διοργανώνει η Μονάδα Νευροψυχολογίας και Παθολογίας του Λόγου της Α' Νευρολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο Αμφιθέατρο του Αιγινητείου Νοσοκομείου «Κώστας Στεφανής», ο Γιώργος Κωνσταντακόπουλος έδωσε διάλεξη στις 24 Μαρτίου 2018 με θέμα: «Η γνώση του θυμικού: Ενσυναίσθηση, θεωρία του νου και μετα-νόηση». Σε αυτή αναφέρθηκε στο ρόλο της ενσυναίσθησης (empathy) κατά τη διαδικασία της ψυχολογικής ανάπτυξης, στις νοητικές ικανότητες ανώτερης τάξεως (μετα-νοητικές) που εμπλέκονται στην κατανόηση των συναισθηματικών καταστάσεων και αντιδράσεων τόσο των άλλων ανθρώπων (θεωρία του νου) όσο και των δικών μας (εναισθησία) και στις δυσλειτουργίες της μετα-νόησης που αποτελούν υπόβαθρο ψυχικών διαταραχών.
Η διάλεξη βιντεοσκοπήθηκε από το ειδικό website του Ιδρύματος Μποδοσάκη, www.blod.gr, και όποιος θέλει, μπορεί να την παρακολουθήσει στο διαδίκτυο πατώντας στο παρακάτω link:
http://www.blod.gr/lectures/Pages/viewlecture.aspx?LectureID=4044
Επίσης, στο ένθετο περιοδικό ΠΡΙΣΜΑ της εφημερίδας Αυγή της 28/6/2018 δημοσιεύτηκε συνέντευξη του Γιώργου Κωνσταντακόπουλου με παρόμοια θεματική, για την έρευνα σχετικά με την ενσυναίσθηση, την επίγνωση και τη διαχείριση των συναισθημάτων και το ρόλο των μετα-νοητικών ικανοτήτων στην ψυχολογική ανάπτυξη και στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να διαβάσει τη συνέντευξη αυτή στο αρχείο PDF που επισυνάπτεται, ή στην ιστοσελίδα:
4η Επιστημονική Ημερίδα Ειδικευομένων της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, αφιερωμένη στη μνήμη του Παναγιώτη Ουλή
Πραγματοποιήθηκε για 4η συνεχόμενη χρονιά η Επιστημονική Ημερίδα Ειδικευομένων της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, που είναι κάθε χρόνο αφιερωμένη στη μνήμη του Παναγιώτη Ουλή.
Σε αυτή την ημερίδα οι ειδικευόμενοι ψυχίατροι της κλινικής παρουσιάζουν επιστημονικές εξελίξεις και σύγχρονα θέματα της ψυχιατρικής, οργανώνοντας τις θεματικές σε στρογγυλά τραπέζια υπό την εποπτεία μελών της κλινικής. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να εκφράσει την πρωτοβουλία των ειδικευομένων της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ του Αιγινητείου Νοσοκομείου στη συνεπή ανίχνευση, οριοθέτηση και απαρτίωση καίριων θεμάτων και ερωτημάτων συναρτώμενων με την ψυχιατρική θεωρία και πρακτική.
Η φετινή ημερίδα διενεργήθηκε στις 22 Ιουνίου στο Αμφιθέατρο του Αιγινητείου Νοσοκομείου «Κώστας Στεφανής» με ποικίλα θέματα για την αιτιοπαθογένεια, τη φαινομενολογία και την αντιμετώπιση της ψύχωσης καθώς και θέματα σχετικά με άλλες διαταραχές, όπως ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κεφαλαλγία, αγχώδεις διαταραχές, ψυχογενή ανορεξία κ.ά.
Το Psychopathology.gr στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής
Με νέα κλινικά φροντιστήρια και με παρουσίαση του έργου της θα συμμετέχει η ομάδα του Psychopathology.gr στο 25ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχιατρικής, που διοργανώνει η ΕΨΕ και θα διεξαχθεί στην Κέρκυρα στις 11-14 Μαΐου 2017.
Τα σχετικά υλικά θα παρουσιαστούν στο Psychopathology.gr μετά το συνέδριο.
1. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΛΟΖΑΠΙΝΗΣ ΣΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑΣ: ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Με την ευγενική χορηγία της MYLAN
Σάββατο 13/5, 10.30 – 12.00
Η κλοζαπίνη είναι άτυπο αντιψυχωτικό με ένδειξη χορήγησης στην ανθεκτική σχιζοφρένεια ή σχιζοσυναισθηματική διαταραχή και για τη μείωση του κινδύνου αυτοκτονικότητας σε ασθενείς που πάσχουν από σχιζοφρένεια ή σχιζοσυναισθηματική διαταραχή. Συνιστάται επίσης για την αντιμετώπιση βίαιης συμπεριφοράς ασθενών με ψύχωση. Ακόμα και με τα σύγχρονα θεραπευτικά μέσα ένα μεγάλο ποσοστό ασθενών με σχιζοφρένεια εμφανίζει ανθεκτικότητα στη θεραπεία και πρέπει να λάβει κλοζαπίνη. Η κλοζαπίνη βρέθηκε να υπερέχει των άλλων αντιψυχωτικών όχι μόνο στο θεραπευτικό αποτέλεσμα, αλλά και στην παραμονή των ασθενών στη θεραπεία και στην ποιότητα ζωής τους, ακόμα και σε σύγκριση με τα ενέσιμα αντιψυχωτικά βραδείας αποδέσμευσης. Ωστόσο, ορισμένοι ασθενείς με ανθεκτική σχιζοφρένεια που λαμβάνουν κλοζαπίνη δεν έχουν ικανοποιητικό θεραπευτικό αποτέλεσμα. Αυτοί οι ασθενείς είναι πιθανό να μην λαμβάνουν τη φαρμακευτική αγωγή τους σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες ή να μην έχουν θεραπευτικά επίπεδα κλοζαπίνης στο πλάσμα. Και στις δύο περιπτώσεις, η μέτρηση των επιπέδων κλοζαπίνης στο πλάσμα θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα. Παρά την αναγνωρισμένη αποτελεσματικότητά της, η κλοζαπίνη υποσυνταγογραφείται και ο πιθανότερος λόγος γι’ αυτό είναι το προφίλ των παρενεργειών της. Η ενημέρωση για τα πλεονεκτήματα της χορήγησης της κλοζαπίνης και τις μεθόδους αντιμετώπισης των παρενεργειών της μπορεί να αμβλύνει τους ενδοιασμούς των ψυχιάτρων σχετικά με τη συνταγογράφησή της. Υπάρχουν πρωτόκολλα τιτλοποίησης της δόσης του φαρμάκου για ενδονοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή χορήγηση. Υπάρχει η πεποίθηση σε ένα πολύ μεγάλο αριθμό ψυχιάτρων ότι η έναρξη θεραπείας με κλοζαπίνη πρέπει να γίνεται ενδονοσοκομειακά. Η ενημέρωση των ειδικών για την ύπαρξη των πρωτοκόλλων τιτλοποίησης της κλοζαπίνης εκτός νοσοκομείου θα βοηθήσει στην ορθολογική χρήση της με προσοχή, αλλά χωρίς φόβο. Το παρόν εκπαιδευτικό σεμινάριο παρέχει νεότερα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τη χρήση της κλοζαπίνης και ενημέρωση για τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται και στη χώρα μας με τη μέτρηση επιπέδων στο αίμα και την εφαρμογή πρωτοκόλλων εξωνοσοκομειακής χορήγησης.
Συντονιστές:
Κωνσταντακόπουλος Γιώργος
Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Αθήνα & Department of Psychosis Studies, Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience, King’s College London, UK
Μιχαλοπούλου Παναγιώτα
Department of Psychosis Studies, Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience, King’s College London & South London and Maudsley NHS Foundation Trust, UK
Εισηγήσεις:
Μιχαλοπούλου Παναγιώτα
Clozapine for treatment-resistant schizophrenia: Still the Gold Standard?
Φλωράκης Ανδρέας
Η χρησιμότητα της μέτρησης των επιπέδων της κλοζαπίνης στην κλινική πράξη. Ένα πρόγραμμα που θα βοηθά τον ασθενή και θα διευκολύνει το ψυχίατρο στο χειρισμό του φαρμάκου.
Λιάπης Χρήστος
Κοινοτική επανένταξη: Η αξία της κλοζαπίνης.
2. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ:
ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ DSM-5 – ΘΕΤΙΚΕΣ ΠΛΕΥΡΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Οργάνωση: Περιοδικό «Ψυχιατρική» & Κλάδος Προληπτικής Ψυχιατρικής της ΕΨΕ
Παρασκευή 12/5, 13.30 – 15.00
H 5η έκδοση του διαγνωστικού συστήματος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (DSM-5) εξήγγειλε την στροφή από την κατηγορική προσέγγιση της ψυχοπαθολογίας (διάγνωση με βάση κριτήρια που πληρούνται ή όχι) στη διαστασιακή προσέγγιση (προσδιορισμός των διαταραχών μέσω ψυχοπαθολογικών διαστάσεων διαβαθμισμένης βαρύτητας ή έντασης). Ωστόσο, περιορίστηκε τελικά στην εισαγωγή ορισμένων μόνο «διαστασιακών» στοιχείων, όπως η δυνατότητα διαβαθμισμένης αποτίμησης συμπτωμάτων και το εναλλακτικό πολυδιαστασιακό μοντέλο των διαταραχών προσωπικότητας. Επίσης, συμπληρωματικά προς τη διάγνωση, προτείνεται η χρήση συγκεκριμένων κλινικών εργαλείων για την ανίχνευση και την αποτίμηση μη-ειδικών συμπτωμάτων που «διατρέχουν» το σύνολο των ψυχικών διαταραχών (cross-cutting symptoms) (όπως κατάθλιψη, θυμός, μανία, άγχος κ.ά.). Ο αριθμός των διαγνώσεων που περιγράφονται στο DSM-5 είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν του DSM-IV (541 έναντι 383). Η αύξηση προκύπτει σε μεγάλο βαθμό από διαχωρισμούς και εξειδικεύσεις προϋπαρχόντων διαταραχών, εισάγεται όμως κι ένας σημαντικός αριθμός νέων διαταραχών, όπως η διαταραχή απορρύθμισης της διάθεσης με ευερεθιστότητα, η διαταραχή κρίσεων υπερφαγίας, η διαταραχή παρασυσσώρευσης κ.ά. Σημαντικές μεταβολές από το DSM-IV γίνονται και στα διαγνωστικά κριτήρια και τους υποτύπους διαταραχών. Ορισμένες από τις νέες διαταραχές που συζητήθηκαν προτείνονται για περαιτέρω διερεύνηση, όπως το «σύνδρομο εξασθενημένης ψύχωσης», η αυτοκτονική συμπεριφορά, οι μη-αυτοκτονικοί αυτοτραυματισμοί κ.ά. Οι αντιπαραθέσεις που συνόδευσαν την ανάπτυξη και την κυκλοφορία του DSM-5 ανέδειξαν σημαντικά ζητήματα για τα διαγνωστικά συστήματα γενικότερα και την επιστημονική τεκμηρίωση της ψυχιατρικής διάγνωσης. Ο κίνδυνος για διαγνωστικό υπερπληθωρισμό, η υπολειπόμενη ακόμα σε τεκμηρίωση εγκυρότητα της ψυχιατρικής διάγνωσης, η φαινομενολογική πτωχία, που επέρχεται από την αποκλειστική χρήση του DSM στην κλινική πράξη και στην εκπαίδευση των νέων ψυχιάτρων, είναι θέματα ανοιχτά για συζήτηση και κρίσιμα για το μέλλον της Ψυχιατρικής. Το παρόν εκπαιδευτικό σεμινάριο στοχεύει στην εξοικείωση με το νέο διαγνωστικό σύστημα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και στην ανάδειξη σημαντικών διαφορών σε διαγνωστικές κατηγορίες και στα διαγνωστικά κριτήρια συγκεκριμένων διαταραχών, ενώ παράλληλα θα συζητηθούν σχετικά θετικά σημεία και προβλήματα.
Συντονιστές – Εισηγητές:
Κωνσταντακόπουλος Γιώργος
Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Αθήνα & Department of Psychosis Studies, Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience, King’s College London, UK
Κονταξάκης Βασίλης
Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Αθήνα
3. ΟΜΙΛΙΑ:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΠΦΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΘΙΨΗΣ
Κωνσταντακόπουλος Γιώργος
Α΄ Ψυχιατρική Κλινική ΕΚΠΑ, Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Αθήνα & Department of Psychosis Studies, Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience, King’s College London, UK
Στρογγυλό Τραπέζι: Νέες παρεμβάσεις και υπηρεσίες για την αντιμετώπιση της ψυχιατρικής νοσηρότητας και των επιπτώσεών της στην κοινότητα. Η σημασία τους σήμερα για το Σύστημα Υγείας
Προεδρείο: Μαργαρίτη Μαρία, Αγγελόπουλος Ηλίας
Σάββατο 13/5, 18.30 – 20.00
Ένας μεγάλος αριθμός ασθενών με ψυχικές διαταραχές χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τις υπηρεσίες υγείας ανεξάρτητα από τη συνύπαρξη ή όχι σωματικών νοσημάτων. Ιδιαίτερα η κατάθλιψη αποτελεί την 3η πιο συχνή αιτία προσέλευσης – μεταξύ όλων, σωματικών και ψυχικών – σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ). Από την άλλη πλευρά, τα σωματικά συμπτώματα, που προκαλούνται στο πλαίσιο της μείζονος κατάθλιψης, οδηγούν επίσης συχνά τους ασθενείς σε ιατρούς άλλων ειδικοτήτων πλην ψυχιατρικής. Υπολογίζεται ότι οι ασθενείς με κατάθλιψη απευθύνονται σε ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων πλην ψυχιάτρων σε ποσοστό 70-80%. Ωστόσο, σύμφωνα με σχετικές μελέτες τα ποσοστά αναγνώρισης της κατάθλιψης και του άγχους στην ΠΦΥ είναι ιδιαίτερα χαμηλά (36–56% και 15–36%, αντίστοιχα). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα περίπου οι μισοί ασθενείς που πάσχουν από καταθλιπτικές και αγχώδεις διαταραχές να παραμένουν αδιάγνωστοι και κατά συνέπεια χωρίς θεραπεία. Για την απάντηση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα της δημόσιας υγείας η Ελληνική Ψυχιατρική Εταιρεία σχεδίασε και υλοποιεί ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης των ιατρών ΠΦΥ μέσω κλινικών φροντιστηρίων. Για να καλυφθούν οι ανάγκες ψυχικής υγείας του πληθυσμού, δεν είναι δυνατό οι κοινές ψυχικές διαταραχές και ιδιαίτερα η κατάθλιψη να αντιμετωπίζονται αποκλειστικά από τους ψυχιάτρους. Η δυνατότητα να διαγνωσθεί και να αντιμετωπιστεί η κατάθλιψη στο πλαίσιο της ΠΦΥ πρέπει να ενισχυθεί. Οι γιατροί της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρέπει να εκπαιδευτούν κατάλληλα ώστε να είναι ικανοί να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη, διακρίνοντας παράλληλα τις περιπτώσεις που οφείλουν να παραπέμψουν σε ειδικό. Για να είναι αυτό εφικτό χρειάζεται μέθοδος και εργαλεία κατάλληλα για να διευκολύνουν τους ιατρούς ΠΦΥ σε αυτό τους το έργο. Τέτοιες μέθοδοι για τη σύντομη ανίχνευση, την αποτελεσματική διάγνωση και αντιμετώπιση της κατάθλιψης έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες με προηγμένα συστήματα υγείας. Το σχετικό κλινικό φροντιστήριο εντάσσεται σε μία προσπάθεια να αναπτυχθεί αντίστοιχη μεθοδολογία και να υπάρξει κατάλληλη εκπαίδευση των ιατρών και στη χώρα μας.
Το φανταστήκαμε τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οργανώναμε και υλοποιούσαμε σεμινάρια και κλινικά φροντιστήρια.
Το ζητούσαν επανειλημμένα οι σπουδαστές μας για καλύτερη ενημέρωσή τους και πρόσβαση σε εκπαιδευτικό υλικό.
Το σχεδιάζαμε πολύ καιρό τώρα ώστε να επιτελέσει ένα βήμα μπροστά στην εκπαίδευση ψυχιάτρων, ψυχολόγων και άλλων επαγγελματιών ψυχικής υγείας.