Είστε εδώ:Αρχική»Ποιοι Είμαστε»Εκπαιδευτική Ομάδα»Χρήστος Ανδρούτσος

Ο Χρήστος Δ. Ανδρούτσος είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ειδικεύτηκε στην Παιδική και Εφηβική Ψυχιατρική στο Τμήμα Ψυχιατρικής Εφήβων του ΓΝΑ «Γ. Γεννηματάς» και την Παιδοψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Με την ολοκλήρωση της ειδίκευσής του (2000) μετέβη στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience - King’s College - University of London – UK-https://www.kcl.ac.uk/ioppn/index.aspx), όπου πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές Σπουδές στις Νευροεπιστήμες, έλαβε τον τίτλο Master of Science in Neuroscience (2001) και εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης-ερευνητής πλήρους απασχόλησης (full-time Research Fellow) στο Τμήμα Νευροβιολογίας των Ψυχώσεων (Section of Neurobiology of Psychosis - Head: Prof. Sophia Frangou / Division of Psychological Medicine - Chairman: Prof. Robin M. Murray). Στο πλαίσιο αυτό εργάστηκε σε δύο κυρίως Ερευνητικά Προγράμματα:
1) Μελέτη της Σχιζοφρένειας με Πρώιμη Έναρξη του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Maudsley (Maudsley Study on Early Onset Schizophrenia).
Επρόκειτο για μια ευρεία διαχρονική κλινική μελέτη που περιελάμβανε νευροαπεικονιστικές, νευροψυχολογικές, νευροχημικές, νευρογενετικές και νευροψυχοφαρμακολογικές προσεγγίσεις.
2) Μελέτη της Διπολικής Συναισθηματικής Διαταραχής του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Maudsley (Maudsley Bipolar Disorder Project).Παράλληλα συμμετείχε ως τακτικό μέλος στις δραστηριότητες της Διεπιστημονικής Ομάδας Μελέτης των Ψυχώσεων του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής (Psychosis Interest Group) καθώς και σε ένα ευρύ φάσμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων.

Με την ολοκλήρωση του μετεκπαιδευτικού αυτού κύκλου ο κ. Ανδρούτσος επέστρεψε στην Αθήνα και από τον Αύγουστο του 2005 εντάχθηκε στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στα πλαίσια του οποίου αξιοποιεί μέχρι σήμερα τις προσκτηθείσες εμπειρίες και γνώσεις, ενώ συνέχισε την συνεργασία του με το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής ως Visiting Senior Research Fellow.

Από τον Ιανουάριο 2009 εντάχθηκε στο νεοσύστατο Τμήμα Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων του Σισμανογλείου ΓΝΑ, και συνέβαλε στην δημιουργία της Μονάδας Ψυχιατρικής Νοσηλείας Εφήβων, στην οποία εργάζεται μέχρι σήμερα ως Διευθυντής ΕΣΥ, Υπεύθυνος της Μονάδας. Η Μονάδα αυτή παρέχει εξειδικευμένες υπηρεσίες για εφήβους 14-18 ετών με ιδιαίτερο σοβαρή ψυχοπαθολογία, από όλη την Ελλάδα.

Η τρέχουσα κλινική και ερευνητική δραστηριότητα του κ. Ανδρούτσου εστιάζει στις ψυχώσεις και τις μείζονες συναισθηματικές διαταραχές της εφηβείας, το σύνδρομο Tourette και τις συναφείς προς αυτό διαταραχές, και την παιδιατρική ψυχοφαρμακολογία, αντανακλάται δε σε σειρά δημοσιεύσεων και ανακοινώσεων σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια. Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα έχει 13 δημοσιευμένες εργασίες (με 235 PubMed Citations) σε διεθνή αξιολογημένα περιοδικά, 6 δημοσιεύσεις σε ελληνικά περιοδικά και συγγράμματα, και 50 επιστημονικές ανακοινώσεις, εκ των οποίων 15 σε διεθνή συνέδρια και 35 σε ελληνικά (πρώτο όνομα στις 29). Επιπροσθέτως, εκτελεί χρέη αξιολογητή (peer reviewer) σε σειρά επιστημονικών περιοδικών πρώτης γραμμής μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται: British Journal of Psychiatry, European Psychiatry, European Child and Adolescent Psychiatry, Ψυχιατρική, Ψυχιατρική Παιδιού και Εφήβου. Είναι επίσης διαπιστευμένος σύμβουλος (nominated expert) του European Medicines Agency για θέματα παιδιατρικής ψυχοφαρμακολογίας, εκ μέρους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου.

Πέραν των ανωτέρω αναφερομένων μετεκπαιδεύσεων, έχει παρακολουθήσει ειδικά μετεκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια τα οποία μεταξύ άλλων αφορούν τα πεδία: Κλινική Ψυχοπαθολογία, Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία, Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία, Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής, Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, Ψυχοσεξουαλικές Διαταραχές, Κοινωνική Ψυχιατρική, Φιλοσοφίας και Μεθοδολογίας της Ψυχιατρικής και της Ψυχοθεραπείας.
Ως εκπαιδευτής, συμμετέχει στην Θεωρητική και Κλινική Εκπαίδευση των Ειδικευομένων Παιδοψυχιάτρων (από το 2005), ως διδάσκων στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Κοινωνική Ψυχιατρική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (από το 2009) και το Μετεκπαιδευτικό Σεμινάριο Κλινικής Ψυχοπαθολογίας «Παναγιώτης ουλής» της Α ́ Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (από το 2007), και ως προσκεκλημένος ομιλητής σε μεγάλη σειρά από εκπαιδευτικά προγράμματα και σεμινάρια.

Αναζήτηση

Είσοδος