Είστε εδώ:Αρχική»Εκπαίδευση»Κλινικά Φροντιστήρια»Αναγνώριση και Εκτίμηση της Νοητικής Δυσλειτουγίας στις Ψυχικές Διαταραχές

ΚΛΙΝΙΚΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ της ΕΨΕ

Συντονιστής:

Δημήτρης Πλουμπίδης
Καθηγητής Ψυχιατρικής, Πρόεδρος της ΕΨΕ

Εκπαιδευτές:

Γιώργος Κωνσταντακόπουλος
Ψυχίατρος, MD, PhD
Επιστημονικός συνεργάτης Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών & Institute of Psychiatry, Psychology and Neuroscience, King’s College London

Νικολέτα Ιωαννίδη,
Κλινική Ψυχολόγος, MSc
Επιστημονικός συνεργάτης Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Διάρκεια: 4 ώρες

Σκοπός - Θέματα:

Στην ψυχιατρική πράξη και αντιστοίχως στην κλινική εκπαίδευση μέχρι σήμερα, οι διαταραχές των νοητικών λειτουργιών (της μνήμης, της προσοχής, της κρίσης κ.λπ.) έχουν συνδεθεί στενά με νευροαναπτυξιακές (μαθησιακές δυσκολίες) και νευροεκφυλιστικές διαταραχές (άνοιες). Ωστόσο, τα σύγχρονα ερευνητικά δεδομένα έχουν ήδη τεκμηριώσει την ύπαρξη νοητικής δυσλειτουργίας σε μεγάλο φάσμα ψυχικών διαταραχών και τη μεγάλη σημασία που έχει η δυσλειτουργία αυτή στην εργασιακή και κοινωνική λειτουργικότητα των ασθενών και γενικότερα στην ποιότητα ζωής τους.

Στη σχιζοφρένεια, ακόμη και όταν τα «θετικά» συμπτώματα της νόσου αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν παράλληλα νοητικά συμπτώματα, όπως δυσλειτουργία της μνήμης και της προσοχής, προβλήματα στην επεξεργασία πληροφοριών, την επίλυση προβλημάτων και τις κοινωνικές επαφές. Στη διπολική διαταραχή και στη χρόνια ή υποτροπιάζουσα μείζονα κατάθλιψη εμφανίζονται αντίστοιχα νοητικά προβλήματα, πιο περιορισμένα, αλλά ικανά να επιφέρουν σημαντική μείωση της λειτουργικότητας. Το ίδιο παρατηρείται και στις χρονιότερες και σοβαρότερες μορφές αγχωδών διαταραχών.

Συνεπώς η βελτίωση της νοητικής λειτουργικότητας συνιστά έναν αυτοτελή και σημαντικό στόχο της θεραπείας της νόσου. Ο σύγχρονος ψυχίατρος πρέπει να είναι ικανός να εκτιμήσει κλινικά τη νοητική δυσλειτουργία, να παρακολουθήσει την επίδραση της θεραπείας σε αυτή και να κάνει κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές ή να κατευθύνει τον ασθενή σε ειδική θεραπευτική αντιμετώπιση των νοητικών συμπτωμάτων. Πρέπει γι’ αυτό να γνωρίζει τις επιδράσεις της φαρμακευτικής αγωγής στις νοητικές λειτουργίες και τη χρήση ειδικών θεραπευτικών τεχνικών, όπως η θεραπεία νοητικής επανόρθωσης (cognitive remediation therapy) και η εκπαίδευση σε κοινωνικές δεξιότητες (social skills training).

Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να μεταδοθεί ταχύρρυθμα στους ψυχιάτρους το βασικό σώμα γνώσεων σχετικά με:

  • Τις νοητικές λειτουργίες και την εκτίμησή τους
  • Τις διαταραχές νοητικών λειτουργιών σε συγκεκριμένες ψυχικές διαταραχές
  • Την επίδραση της τρέχουσας φαρμακευτικής αγωγής στη νοητική λειτουργικότητα και τις κατάλληλες θεραπευτικές επιλογές
  • Τις ενδείξεις, τις αρχές και το αποτέλεσμα ειδικών παρεμβάσεων για τη νοητική δυσλειτουργία.

Το Κλινικό Φροντιστήριο απευθύνεται σε Ψυχιάτρους αλλά και σε Κλινικούς Ψυχολόγους και άλλους επαγγελματίες ψυχικής υγείας που εργάζονται με ασθενείς με ψυχώσεις και συναισθηματικές διαταραχές.

 

Σκοπός του Κλινικού Φροντιστηρίου είναι να εκπαιδευτούν κατάλληλα οι κλινικοί ώστε να είναι ικανοί να εκτιμήσουν με αξιοπιστία τη νοητική δυσλειτουργία των ασθενών, να παρακολουθήσουν την εξέλιξή της κατά την πορεία της θεραπείας και να χρησιμοποιήσουν ειδικές παρεμβάσεις στο θεραπευτικό σχεδιασμό. Οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με ειδικές μεθόδους και εργαλεία ώστε να διαθέτουν την τεχνογνωσία για αυτή την κλινική εκτίμηση.

 

Συγκεκριμένα, η ενίσχυση των ψυχιάτρων θα επιδιωχθεί στο κλινικό φροντιστήριο μέσα από τα ακόλουθα:

 

  • Παροχή βασικών γνώσεων για την κλινική εμφάνιση, σημασία και πρόγνωση της νοητικής δυσλειτουργίας σε βασικές ψυχικές διαταραχές, σχιζοφρένεια, διπολική διαταραχή και κατάθλιψη.
  • Παρουσίαση των σύγχρονων μέσων θεραπευτικής αντιμετώπισης της νοητικής δυσλειτουργίας σε ασθενείς με ψυχικές διαταραχές.
  • Παρουσίαση όλων των διαθέσιμων μεθόδων για την ανίχνευση και την αξιόπιστη εκτίμηση της νοητικής δυσλειτουργίας στις ψυχικές διαταραχές, μέσω κλινικής εξέτασης, με κλίμακες ερωτηματολόγια και επί της κλίνης νευροψυχολογικές δοκιμασίες.
  • Εκπαίδευση σε σύντομους τρόπους εκτίμησης και παρακολούθησης της νοητικής δυσλειτουργίας.
  • Παρουσίαση και διανομή ειδικών έντυπων οδηγών.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Μέρος 1ο: ΝΟΗΤΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΒΛΑΠΤΟΝΤΑΙ ΣΕ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ

Μέρος 2ο: ΝΟΗΤΙΚΗ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΙΣ ΨΥΧΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Α) Σχιζοφρένεια
Β) Διπολική διαταραχή
Γ) Μείζων κατάθλιψη

Μέρος 3ο: ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΣΤΗ ΣΧΙΖΟΦΡΕΝΕΙΑ, ΤΗ ΔΙΠΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΙΖΟΝΑ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ
Α) Φαρμακευτική αντιμετώπιση
Β) Μη φαρμακευτικές θεραπείες

Μέρος 4ο: ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Α) Ανίχνευση και εκτίμηση μέσω κλινικής συνέντευξης
Λίστα Ελέγχου Νοητικών Λειτουργιών (Check-list)
Β) Κλινική εκτίμηση μέσω κλιμάκων και ερωτηματολογίων
Perceived Deficits Questionnaire - Depression (PDQ-D)
Γ) Νευροψυχολογική εκτίμηση επί κλίνης
Brief Cognitive Assessment Tool for Schizophrenia (B-CATS)

Μέρος 5ο: ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΜΕΣΩ ΚΛΙΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ
Α) Εκτίμηση και παρακολούθηση σε μείζονα κατάθλιψη με το PDQ-D
Β) Εκτίμηση και παρακολούθηση σε ψυχώσεις μέσω της B-CATS

«Το κλινικό φροντιστήριο διενεργήθηκε ήδη πιλοτικά και πρόκειται να επαναληφθεί στο πλαίσιο προγράμματος της ΕΨΕ, που θα υλοποιηθεί με την ευγενική χορηγία της εταιρείας MYLAN.»

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Αναζήτηση

Είσοδος